EN KALIMÁN SE'N VA A JERICÓ


Es veu que Kalimán és un superheroi de còmic molt popular en alguns països de Sud-amèrica, i Jericó és una població del departament d'Antioquia, a Colòmbia. Així anomena Víctor Manuel, un dels nens del llibre, al protagonista d'aquesta novel·la, un entrenador de bàsquet que viatja a Jericó per visitar la Fundación Faro. La Fundación és un centre que recull nens del carrer de Medellín (els pelaos) per allunyar-los de les màfies i dels perills del carrer i donar-los l'oportunitat que encara mereixen. Durant els dies que l'entrenador roman a la institució, escolta històries tristes i força terribles d'infanteses duríssimes i vides que, sense aquest cop de mà, es perdrien fàcilment. Tot i que el supòsit pot fer sospitar que patirem amb la lectura, el llibre està escrit amb una gran tendresa i augura finals feliços. Emociona tant com, en moments puntuals, esgarrifa. 
Escrit en castellà per conservar els girs de la parla del lloc, el llibre ─molt llegidor i que es fa curtíssim─ neix d'una breu estada de l'autor, el reconegut autor figuerenc Àngel Burgas, en aquest centre. 
I jo em pregunto: per més que el llibre l'hagi publicat Bambú (editorial de llibre infantil i juvenil), de debò és un llibre només per a joves? Em responc a mi mateixa que no. La literatura, sigui del gènere que sigui, és per a tothom. 

Títol: Kalimán en Jericó
Autor: Àngel Burgas
Il·lustració de portada: David de las Heras
Editorial Bambú
Preu: 8€

Comentaris